Anne Karnında Bebek Hareketleri

Anne Karnında Bebek Hareketleri

Anne Karnında Bebek Hareketleri

Bebeğinizin ilk kez hareket ettiğini hissetmek heyecan vericidir ve bu anı unutmak pek mümkün değildir. İlk hareketler genellikle çarpma, sallanma, dönme eylemleri gibi hissedilebilir. Hamilelik ilerledikçe bebeğin hareketleri şiddetlenir ve böylelikle ilk tekmeler başlar.  Bebeğiniz büyüdükçe anne karnında bebek hareketleri daha belirgin hale gelecek ve bu durum bebeğinizin canlı ve iyi olduğunu hatırlatan bir işaret olacaktır.

Anne karnında bebek hareketleri ilk ne zaman başlar?

Bebeğiniz aslında yaklaşık olarak yedinci haftada hareket etmeye başlar. Elbette bu haftalarda çok küçük olan yavrunuzun hareketlerini hissetmeniz mümkün olmayacaktır. Hareketleri hissedebilmeniz için bebeğinizin rahime etki edecek kadar büyüyüp güçlenmesi gerekir. Eğer ilk hamileliğinizi yaşıyorsanız, bebeğinizi gebeliğin 18 ile 25. haftaları arasında hissedebilirsiniz. İkinci ve sonraki hamileliklerde bu süre kısalır ve 3.ayın bitimiyle, yani 13.haftadan itibaren bebek hareketlerinin hissedilmesi mümkündür.

Bebeğimin hareketlerini nasıl hissederim?

Birçok anne bebeğinin ilk hareketlerini bir kelebeğin kanat çırpmasına benzetir. Narin, etkisiz fakat dokunaklı bir hareket olacaktır. İlk gebeliğini yaşayan annelerin bebeğinin hareketini fark edebilmesi zor olabilir. İkinci ve üçüncü kez anne olacak kadınlar,  bebeğin ilk hareketlerini diğer organ hareketlerinden daha iyi bir ustalıkla ayırabilirler. Hamileliğinizin üçüncü trimesterinden itibaren anne karnındaki bebek hareketleri daha belirgin olur ve güçlü tekmeler, sert dirsek hareketleri hissedilebilir.

İlginizi çekebilir: Anne Karnında Bebek Gelişimi

Bebeğimin ne sıklıkta hareket etmesi gerekiyor?

Hamileliğinizin başlangıcında, seyrek aralıklarla ve küçük hareketler hissetmeniz normaldir. Fakat bebeğiniz büyüdükçe, genellikle ikinci trimesterin sonuna gelindiğinde, tekmeler daha güçlü ve daha sık gelmelidir. Yapılan araştırmalar, üçüncü trimesterdeki bebeğin saatte yaklaşık 30 kez hareket ettiğini gösteriyor.

Bebekler, günün belirli saatlerinde daha fazla hareket etme eğilimindedir. Genellikle sabah saatlerinde daha aktif olduğu görülür. Bebeğiniz, rahim içerisinde sık sık uyuyup uyandığı için bir süre hareket etmemesi uyuyor anlamına gelebilir. Bebekler aynı zamanda seslere de tepki verebilir. Gürültülü olan bir ortamda daha çok hareket etmesi normaldir.

Bebeğiniz büyüdükçe, hamileliğin 32.haftasından itibaren hareket sayısı belirgin şekilde artacaktır. Gebelik döneminin sonlarına yaklaştığınızı, hareketlerinin ne kadar sert olduğunu, zaman zaman canınızı yakabildiğini ve diğer organlarınızı sıkıştırdığını fark edebilirsiniz.

Bebeğiniz geliştikçe, etkinlik saatlerini öğrenmeye başlayacaksınız. Böylece, bebeğinizin hangi saatlerde daha aktif olduğunu, hangi saatlerde uyuduğunu anlayabileceksiniz. Bebekler genellikle uyurlar ve bu nedenle 20 ila 40 dakika arasında ve nadiren 90 dakikadan uzun süreler boyunca hareketsiz olabilirler.

Bebeğimin hareketlerini izlemeli miyim?

Bebeğinizin hareketlerini 28.haftadan itibaren takip etmekte fayda vardır. Bebeğinizin normal gelişim gösterdiğinden emin olmak için onun küçük yumruklarını, tekmelerini izlemenizi önerir. Ancak bu rutin bir ölçüm değildir. Hareket sayısı yerinde olan her bebeğin, tamamen sağlıklı olduğu söylenemese de canlı olduğunun bir kanıtıdır. Yine de gün içerisindeki hareket sayısını not almanız önemli olacaktır.

Bebeğinizin gün içerisinde az hareket ettiğinin düşünüyorsanız endişelenmeden önce uygun bir zamanda hareket sayımı yapabilirsiniz. Fetüs hareketlerini saymak için, bebeğinizin genellikle en aktif olduğunda bir süreyi seçin. Çoğu zaman bu an yemek veya tatlı bir şeyler yedikten sonra gerçekleşir. Rahat bir sandalyeye oturarak veya sol tarafınıza yatarak pozisyonunuzu alın ve bebeğinizi dinleyin. Dakikada kaç kez hareket ettiğini not alabilirsiniz.

Her bebek farklıdır ve anne karnında bebek hareketleri bireysel olarak değişiklik gösterebilir. Bazı bebekler çok sağlıklı olsa bile sık hareket etmezler. Önemli olan bebeğinizin bireysel hareket modelidir. Normal düzende bir azalma veya değişiklik olduğunu fark ederseniz doktorunuza başvurabilirsiniz.

Gebeliğin son ayında sağlıklı bir bebek en az günde 10-15 kere oynaması ya da belirgin bir azalma olmaması gerekir. (30 kere oynayan bir bebeğin hareketlerinin 10’a düşmemesi gerekmektedir.)

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız