ERA Testi Nedir, Nasıl Yapılır, Kimler İçin Uygundur?

ERA Testi Nedir, Nasıl Yapılır, Kimler İçin Uygundur?

era testi

Tüp bebek tedavisi, yaklaşık olarak 1 – 1,5 aylık bir süreç içerisinde birçok aşamanın bir araya gelmesiyle oluşan yardımcı üreme tekniğidir. Bu sürecin bitiminde olumsuz bir sonuç alınması vakit kaybı, mali kayıplar, endişe, stres ve gerginlik gibi istenmeyen faktörleri de beraberinde getirir. Kısa bir süre içerisinde istenilen sonuçları alabilmek için, tüp bebek tedavisinin zamanlamasının ayarlanması gerekir. Özellikle iyi kalitede embriyolar elde edilebilmesine ve deneyimli bir uzman tarafından başarılı bir aktarım süreci geçirilmesine rağmen tüp bebek döngüsü başarısız olmuşsa, ERA testi (Endometrial Receptivity Assay / Endometrial alıcılık testi) olarak bilinen bir prosedürden yararlanılabilir.

Tüp bebek tedavisinde başarısızlık nedenleri her zaman belirgin değildir ve bazı durumlarda sonucu olumsuz olarak etkileyen faktörü bulmak zordur. Ancak, ERA testi ile implantasyon şansını optimize etmek mümkün olabilmektedir.

ERA testi nedir?

ERA testi, rahime transfer edilen embriyonun endometriyuma (rahim iç duvarı) yerleşebilmesi için, endometriyumun en uygun durumda olup olmadığını belirlemesine olanak verir.

Başarılı bir embriyo implantasyonu için, endometriyumunun en iyi koşulda olması gereklidir. Embriyo için en ideal durum endometriyumun belirli bir kalınlığa ulaşması ve lokal kan akışının artmasıdır. Adet döngüsü sırasında, endometriyumun en ideal durumda olduğu kısa bir süre vardır. Bu aşama implantasyon penceresi olarak adlandırılır. İmplantasyon penceresi aşamasının, yumurtlama gününden sonraki 6 ile 10 gün civarında olduğu düşünülmektedir. ERA testi, bu implantasyon penceresi aşamasının beklenen zamanda olup olmadığını belirleyebilir. Bu sayede embriyo transferi için planlanacak olan zaman dilimi daha doğru ayarlanabilir.

İlginizi çekebilir: Embriyo Transferi Nedir, Nasıl Yapılır?

era testi nasıl yapılır

ERA testi nasıl yapılır?

ERA testi için uzman sağlık personeli tarafından, tüp bebek döngüsünün belirli bir noktasında endometriyal dokunun küçük bir örneği alınacaktır.

Endometriyal biyopsi olarak bilinen, kolay uygulanan bu prosedür şu şekilde ilerler:

  • Serviks ve rahim içine ince bir kateter yerleştirilir.
  • Küçük bir endometriyal doku örneğinin çekilmesine izin veren bir piston kullanılarak, katetere doku alınır.
  • Bu doku analiz için gönderilir ve sonuçlar testin yapıldığı laboratuvar durumuna göre belirli bir süre içerisinde alınır.

Rahim iç duvarından doku örneği alma esnasında rahatsızlığa neden olmamak için hafif bir anestezi kullanılabilir. Ayrıca prosedürden sonra geçici bir süreliğine hafif kramplar ve lekelenmeler de yaşanabilir.

ERA testi sonucu nasıl belirlenir?

ERA testi, endometriyal hücrelerindeki gen ekspresyonunu değerlendiren genetik bir yöntemdir. Endometriyal dokunun alıcılık durumunu belirlemek için çalışan 200’ün üzerinde gen vardır ve bu genler ERA testi esnasında analiz edilebilir.

Gen ekspresyon seviyeleri analiz edildikten sonra, endometriyal numune “alıcı” veya “alıcı olmayan” olarak sınıflandırılır ve yorumlanır.

ERA testi kimler için uygundur?

Bu test, embriyo kalitesinden kaynaklanmayan ancak tekrarlayan embriyo implantasyon başarısızlığı yaşanılan vakalar için oldukça gereklidir.

ERA testinin avantajları nelerdir?

Yapılan çalışmalar; ERA testi uygulanan ve tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan hastaların yaklaşık %25’inde implantasyon sürecinde alıcı olmayan bir rahim dokusu bulunduğunu göstermiştir. Embriyo transferinin implantasyon başarısızlığına uğraması, bebek sahibi olamamaya ve bunun sonucunda duygusal ve mali sıkıntıya neden olması muhtemeldir.

ERA testi ile rahim iç duvarı dokusunun implantasyon için en uygun olduğu günlerde, tüp bebek döngüsünün transfer aşamasını gerçekleştirmek, tedavinin başarı şansını büyük ölçüde arttırır. Ayrıca implantasyon penceresi günlerinin kısa bir süre içinde değişmesi olası olmadığından, daha sonra sonraki tüp bebek döngülerinde de tekrarlanması gerekmeyecektir. ERA testinin, endometriyal alıcılığın doğru bir şekilde belirlenmesi için yüksek duyarlılığa ve özgüllüğe sahip olduğu bilinmektedir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız