Gebelikte Hamile Masajı

Gebelikte Hamile Masajı

Gebelikte Hamile Masajı

gebelikte hamile masajı

Gebelik, özel durumların yaşandığı bir zamandır. Özellikle ikinci trimester itibariyle vücudunuzda meydana gelen değişmeler, ağrı ve rahatsızlara neden olabilir. Gebelikte hamile masajı, bu tür problemlerin önüne geçilmesi için doğal bir yöntemdir.

Gebelik döneminde masaj ile hafifleyebilecek şikayetler şunlardır:

Sırt Ağrısı:

Bebeğin ağırlaşmasıyla birlikte karın büyüdükçe, vücudun ağırlık merkezi değiştiği için sırtın alt ve üst kısımlarında ağrıların başlaması normaldir. Masaj, gerilen kasları gevşetmeye yardımcı olacağı için büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.

Siyatik:

Vücudun bel kısmından bacağa kadar uzanan siyatik, insan biyolojisindeki en uzun sinirdir. Bebek büyüdükçe rahim ağırlaşır ve siyatik sinirlerini sıkıştırabilir. Bu sinirin sıkışması uyluğun arka kısmında ve ayağın taban kısmında ağrıya neden olur. Masaj, bu siniri serbest bırakarak rahatlama sağlar.

Migren ve Baş Ağrısı:

Hamile kadınların neredeyse %10’u migren ve baş ağrısı şikayetlerinden mustariptir. Hamilelikte bu tür problemler baş, boyun ve omuz bölgesindeki stres veya gerginlik, hormonal değişimler, yanlış duruş pozisyonları nedeniyle kaynaklanabilir. Bölgeye yapılacak masaj, kan dolaşımını iyileştirdiği için gerginliği de hafifletir.

Mide Ekşimesi:

Hamilelik ilerledikçe sindirim sistemi yavaşlar ve besinlerin emilimi daha uzun zaman alır. Bu faktör, kabızlık ve mide ekşimesine neden olabilir. Stres, mide ekşimesini daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle masaj, endişeyi ve gerginliği azaltmaya yardımcı olur ve semptomları hafifletebilir.

Kansızlık:

Hamilelik sırasında vücudunuzda artan talepler nedeniyle demir eksikliği görülmesi yaygındır. Kanda yetersiz hemoglobin olduğu bir durumlarda anemi oluşur.  Tam vücut masajı kan ve lenf dolaşımını artırmaya yardımcı olur, ayrıca yorgunluğu da azaltır. Dolaşım sistemi uyarıldığı için kırmızı kan hücreleri artar ve böylelikle daha fazla hemoglobin üretilir.

Deri Çatlakları:

Kilo alımı arttıkça vücut üzerinde çatlak oluşumları başlar. Hamileliğe uygun bir yağ ile yapılan masajda hem kan dolaşımı hızlanır hem de deri nemlendirilmiş olur. Böylece çatlak oluşum ihtimali azalır.

Dolaşım Sistemi:

Bacak krampları ve ödemler, dolaşım sisteminin yeteri kadar iyi çalışamaması nedeniyle oluşur. Gebelikte hamile masajı, dolaşımı hızlandırmaya ve vücudun etrafında hareket etmesine yardımcı olan toksinlerin giderir. Böylelikle ödemi azaltmaya yardımcı olan lenflerin desteklenmesine de yardımcı olabilir.

Aşağıdaki durumlarda masaj yaptırılması önerilmemektedir:

  • Aşırı mide bulantısı,
  • Ağır vajinal akıntı,
  • Yüksek tansiyon,
  • Preeklampsi,
  • Diyabet,
  • Yüksek ateş,
  • Karın ağrısı veya kramp,
  • Kusma / ishal,
  • Olağandışı veya tanımlanmış ağrı,
  • Bulaşıcı hastalık durumlarında masaj yapılması sakıncalı olabilir.

Hamilelikte masaj yağı kullanılır mı?

Sağlıklı olduğunuz ve dikkatli olduğunuz sürece hamileyken bazı esansiyel yağları kullanmak güvenlidir. Uçucu yağlar, bitkilerden elde edilen yüksek konsantrasyonlu, güçlü maddelerdir. Yağın saf olduğundan ve satın alınan yerin güvenilirliğinden emin olmak gerekir.  Uçucu yağ molekülleri çok küçük olduğu için, plasentayı geçip bebeğinizin dolaşımına ulaşma olasılığı vardır. Bu nedenle mandalina, lavanta, okaliptüs, badem, ylang ylang gibi güvenir olan yağlar kullanılmalıdır. Hindistan cevizi, biberiye, yasemin, ada çayı, fesleğen yağlarının kullanımı önerilmemektedir.

Güvenilir olsa dahi tüm bu yağlar mümkün olduğu kadar az miktarda ve seyrek kullanılmalı, uzun süre solunum yapmaktan kaçınılmalıdır.

Hamile masajı yapan yerler neresidir?

Hamilelikte masaj yapılan yerin önemi büyüktür. Genellikle birçok masaj salonu hamilelere de hizmet vermektedir. Ancak, yer seçimi yaparken masaj salonunun güvenilir ve hijyenik olduğundan emin olmanız gerekir. Masajı yapacak kişi bu işin eğitimini almış olmalı ve gebelikte hamilelik masajı için hangi uygulamaların yapılıp yapılmayacağını bilmelidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız