Mikro TESE Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikro TESE Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikro TESE Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

mikro tese ameliyatı

Ebeveynlik, birçok çiftin hayalidir ve kısırlık bunu başarmayı zorlaştırır. Kısırlık vakalarının yarısı erkeklerde mevcut olan problemlerden kaynaklanmaktadır.  Kaliteli sperm sayısının az olması, bu problemlerin en başında gelmektedir.

Tüp bebek tedavisi ve mikroenjeksiyon, bir yumurtayı döllemek için sadece bir sperm yumurtanın içerisine enjekte edilerek yapılan bir tıbbi uygulamadır.  Sperm sayısı çok düşük olan (kriptozoospermia) veya sperm numunesinde hiç sperm bulunamayan erkekler için ise Mikro TESE prosedürü geliştirilmiştir.

Mikro TESE ameliyatı nedir?

Kısırlık, üreme sistemi işlevlerinin gerçekleşmesini zorlaştıran bir hastalıktır. Kısırlığın birçok nedeni olabilmektedir. Genetik hastalıklar, yapısal bozukluklar, tıbbi bir sorun veya kanser tedavileri gibi faktörler nedeniyle kısırlık oluşabilir. Erkek kısırlığında sık görülen etkenlerden biri de obstrüktif olmayan azospermi yani testiste sperm üretimi bozukluğu olan durumlardır. Azospermi durumunda testiste bölgesel veya çok az sperm üretilir, ancak üretimin çok az olmasından veya testis iç yapısındaki bozukluklardan dolayı spermler testisten dışarı çıkamaz.

İlginizi çekebilir: Erkekte Kısırlık Nedenleri, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Var mıdır?

Mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonu (mikroTESE), ejakülatta hiç sperm olmadığı durumlarda veya çok az miktarda sperm dışarı çıkan (kriptozoospermi) testislerden sperm elde etmek için kullanılan cerrahi bir uygulamadır. Bu operasyonda, ejakülatta sperm bulunmamasına rağmen, azospermili erkeklerin testislerinde üretilen az miktardaki spermler bulunması amaçlanmaktadır. Obstrüktif olmayan azospermili erkeklerin yaklaşık %50’sinde, minimal miktarlarda da olsa testiste sperm üretildiği tespit edilebilmiştir.

Bu prosedür sırasında canlı sperm elde edilirse intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) kullanılarak bu spermler eşlerinin yumurtalarına aktarılarak gebelik sağlanabilir.

Mikro TESE ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Mikro TESE ameliyatı testiste sperm üretimi yetersiz olan azospermik veya kriptozoospermik erkeklerde ICSI için yeterli miktarda sperm elde etmek nedeniyle yapılmaktadır. Sperm kanallarında meydana gelen tıkanma nedeniyle, boşalma sırasında spermlerin penisten çıkamaması halinde daha basit TESE, TESA, MESA gibi yöntemler uygulanabilir. Vazektomi sonrasında bebek sahibi olma konusunda fikir değişikliği yaşanması durumunda da spermin vücut dışarısına çıkması mümkün olmayacağı için testislerden bu basit yöntemlerle sperm elde edilebilir. MikroTESE yöntemi sperm üretim bozukluğuna bağlı azospermik erkeklerde tercih edilen bir yöntemdir.

Mikro TESE, sperm canlılığını engelleyebilecek kanser tedavileri öncesinde doğurganlığın korunabilmesi amacıyla gerçekleştirilebilir. Alınan spermler dondurulur ve gelecekteki kullanımlar için saklanabilir.

Bu içeriğimizi okudunuz mu: Azospermi Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Mikro TESE ameliyatı nasıl yapılır?

mikro tese ameliyatı nasıl yapılır

Mikro TESE, genel anestezi uygulanarak testislerde enine geniş bir kesi yapılarak testis içerisinideki tubul denilen ince kanalların mikroskop altında incelenmesi yoluyla yapılır.  Normal veya genişlemiş Tubuller toplanarak doku numuneleri incelenmek üzere tüp bebek laboratuvarına gönderilir, dokular parçalanarak içlerinde sperm hücresi araştırılır. Sperm hücrelerinin tek tek bulunması ve toplanması oldukça hassasiyet ve titizlik gerektiren bir süreçtir, operasyonda sperm görülemeyen vakaların bazılarında yıkama işlemi denilen işlemden sonra az miktarda sperm yakalama şansı olabilir.

Sperm üreten testis tübülleri mikroskobiktir, çıplak gözle görülemezler. Ancak günümüz teknolojisinde, ameliyat sırasında sperm hücrelerinin 18-24 kat büyütülebildiği operasyon mikroskobu kullanılarak bu tüplerin görüntülenmesi mümkün hale getirilmiştir. Çok az ve bölgesel sperm üretimi olan birçok erkekte, spermlerin üretildiği bazı küçük bölümler bulunabilir. Ameliyat esnasında bu bölümlerin güvenli ve etkili bir şekilde incelenebilmesi için testis dokusundan bu bölgeler bulunur ve çıkarılır. Alınan testis dokuları, daha sonra IVF laboratuvarında sperm varlığı açısından taranır.

Elde edilen doku örneğinin boyutu az olsa da bu örneklerde sperm aramak bazı durumlarda uzun vakitler alabilir. Sperm bulunduğu takdirde, bir yumurtayı döllemek için ya hemen kullanılabilir veya gelecekteki tüp bebek tedavilerinde kullanılmak üzere dondurulabilir. Ameliyatta bir taraf testis dokusunda sperm bulunmazsa diğer testise de bakılır.  Operasyon ortalama olarak 1,5 – 2 saat sürebilir.

Mikro TESE ameliyatı, testis dokusu hakkında donanımlı cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken ileri bir prosedürdür. Operasyon mikroskobu kullanılmasının, testis tübüllerinin diseksiyonun ve sperm aramak için yetkin eğitimli personel bulundurulmasının kombinasyonu, birçok çift için başarı ile başarısızlık arasındaki farkı yaratabilir.

Okumanızda fayda var: https://www.havvaagargun.com/tup-bebek-nedir-nasil-yapilir/

Mikro TESE ameliyatı sonrası kaç günde iyileşir?

Mikro TESE ameliyatı sonrası, hasta genellikle aynı gün taburcu edilir veya 24 saat gözlem altında tutulur. İlk 24 saat boyunca şişkinlik ve ağrıyı azaltmak için bir buz torbası kullanılması tavsiye edilir. Ameliyattan sonraki birkaç gün boyunca kuvvetli egzersiz, cinsel ilişki ve mastürbasyondan kaçınılmalıdır. Herhangi bir komplikasyon yaşanamaması halinde, kişi 1-2 hafta içerisinde normal aktivitelerine devam edebilir.

Mikro TESE prosedürünün olası riskleri; işlemden sonra kanama, enfeksiyon, ağrı veya rahatsızlık oluşma ihtimalidir. İşlem sırasında testisin zarar görmesi çok nadir görülmektedir.

Mikro TESE ameliyatı başarı oranı nedir?

mikro tese ameliyatı nedir

Mikro TESE ameliyatlarının yaklaşık %70’inde canlı spermlere rastlanmaktadır. Obstrüktif olmayan azospermili erkeklerde Mikro TESE ile başarılı sperm alım oranı %50 civarındadır. Ancak spermleri başarılı bir şekilde çıkarmak, başarılı bir hamilelik sağlanabileceği anlamı taşımamaktadır. Hamilelik oranları, spermlerin kullanıldığı tüp bebek tedavisi veya mikroenjeksiyon prosedürünün başarı oranına göre değişecektir.

Başarısız olan Mikro TESE ameliyatının bazı durumlarda tekrarlanması gerekebilir. Prosedürünün tekrarlanması için genellikle 6 ile 12 ay beklenmelidir.

Mikro TESE ameliyatının avantajları nelerdir?

  • Mikro TESE, anestezi altında küçük bir insizyonla yapılan ağrısız, minimal invaziv bir mikro cerrahi prosedürüdür.
  • Bu işlem ile sperm bulma olasılığı, mikro cerrahi olmayan bir prosedüre kıyasla daha fazladır.
  • Geleneksel biyopsi tekniklerine kıyasla, daha fazla sayıda sperm bulma ve dondurma yoluyla saklama olasılığı yüksek gelişmiş bir tekniktir.
  • Ameliyat sonrası minimal komplikasyonlar vardır ve testisler için oldukça güvenlidir. Çalışma mikroskobu, testis dokularına ve kan beslemesine zarar gelmesini önler.
  • Güçlü bir mikroskop kullanılarak spermleri içeren tubullerin seçilmesine yardımcı olur.
  • Kaliteli sperm elde etme şansının artması, başarılı bir hamilelik olasılığını da artırır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız