Mikroenjeksiyon (ICSI) Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikroenjeksiyon (ICSI) Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikroenjeksiyon (ICSI) Nedir, Nasıl Yapılır?

mikroenjeksiyon

Bilimin tıp alanında gelişmesiyle birlikte, uzmanlar tarafından intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) olarak bilinen mikroenjeksiyon yöntemi keşfedilmiştir. Bu prosedür, tek bir sperm hücresinin doğrudan bir yumurta hücresine enjekte edilmesini içerir. Tüp bebek tedavisinin başarı oranın artması için geliştirilmiştir.

Mikroenjeksiyon işlemi tüp bebek döngüsü sırasında gerçekleşir. Genellikle erkek faktörü infertilitesi ile mücadele eden çiftler ve geçmişte klasik tüp bebek ile başarı elde etmeyenler için yapılmaktadır.

Başlamadan önce öğrenelim: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikroenjeksiyon kimlere uygulanır?

Mikroenjeksiyon, erkeklerde görülen bazı kısırlık durumlarında uygulanabilir:

  • Düşük sperm sayısı,
  • Ejakülatta sperm olmaması,
  • Bozulmuş sperm motilitesi (spermin hareket etme yeteneği),
  • Anormal sperm morfolojisi (sperm şekli),
  • Spermin yumurta hücresine nüfuz etmesi ile ilgili sorunlar,
  • Anti-sperm antikorları,
  • Standart tüp bebek yöntemleri uygulamalarında gerçekleşen döllenme başarısızlığı,
  • Sperm kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle sperm eksikliği gibi problemler için çözüm olabilmektedir.

Mikroenjeksiyon, zayıf yumurta kalitesinden kaynaklanan kısırlık problemlerinin yani kadından kaynaklanan sorunların tedavisinde kullanıldığında etkili değildir.

Mikroenjeksiyonun farkı nedir?

Yukarıdaki tüm durumlarda, klasik tüp bebek veya aşılama gibi yöntemler yeterli gelmeyecektir. Rutin IVF prosedürü, spermin yumurtalarla karıştırılmasını ve bir embriyo üretmek için kültürde bekletilmesini içerir. Bu nedenle prosedürün başarısı, kaliteli spermlerle birlikte döllenmenin başarılı olmasına bağlıdır. Mikroenjeksiyonda ise, tek bir sperm doğrudan yumurtaya enjekte edildiğinden, standart yöntemler bir seçenek olmadığında veya başarısız olduğunda yüksek oranda başarı sağlayan bir yaklaşımdır.

Mikroenjeksiyon aşamaları nelerdir?

Mikroenjeksiyon prosedüründe beş ana adım vardır:

  • Erkekten ejakülasyon ile bir sperm örneği alınır veya meninin içerisinde sperm bulunamaması durumunda testislerinden cerrahi olarak çıkarılır.
  • Yumurtalıklarından yumurta hücreleri, özel bir toplama yöntemiyle çıkarılır. Bu işlem kısa süren cerrahi bir prosedürdür.
  • Küçük, içi boş bir iğne kullanılarak sperm, yumurta hücresinin içerisine dikkatli bir şekilde enjekte edilir.
  • Enjeksiyondan sonra, döllenmiş yumurtanın büyümesini ve gelişmesini gözlemlemek için laboratuvar ortamında bekletilir.
  • İdeal boyuta ulaştığında, embriyonun yerleşmesi için rahime transferi gerçekleşir.

Bazı tüp bebek klinikleri, henüz alınmış taze spermi kullanmayı tercih ederken, bazıları dondurulmuş sperm ile tüp bebek prosedürünü gerçekleştirmeyi daha doğru bulurlar. Mikroenjeksiyon sürecinde taze veya dondurulmuş sperm kullananların, gebelik oranlarında bir fark olmadığı görülmektedir.

Mikroenjeksiyon nasıl yapılır?

Mikroenjeksiyon prosedürü, mikromanipülasyon denen bir teknik kullanılarak gerçekleştirilir. Mikromanipülasyonda, çok küçük cerrahi aletlerle birlikte tek bir spermi alıp doğrudan yumurtaya enjekte etmek için özel bir mikroskop kullanılır.

Mikroenjeksiyon yaptıranlar için risk var mıdır?

Her tıbbi prosedürde olduğu gibi mikroenjeksiyonda da birtakım riskler bulunmaktadır. İşlem sırasında ortaya çıkabilecek bazı potansiyel sorunlar şunlardır:

  • Yumurta hücreleri zarar görebilir.
  • Döllenmeden sonra embriyo büyümeyebilir.
  • Bazı uzmanlar mikroenjeksiyon sürecinin diğer doğurganlık tedavilerine kıyasla daha yüksek genetik kusur oranlarına yol açabileceğini düşünmektedir. Ancak bunu doğrulayan bir çalışma henüz yoktur. Bununla birlikte, bu anormallikler genellikle önemsizdir ve dikkatli embriyo seçimi ve preimplantasyon genetik teşhisi ile gebelikten önce riskler hafifletilebilir.

Sperm alındıktan sonra, mikroenjeksiyon yönteminde erkek için risk faktörü yoktur. Mikroenjeksiyonun erkek infertilitesi için güvenli ve etkili bir prosedür olduğu kanıtlanmıştır.

Mikroenjeksiyon vazektomi üzerinde etkili midir?

Vazektomi, doğum kontrol yöntemi amacıyla erkeğin sperm kanallarının işlevsizleştirilmesi işlemidir. Daha önceden vazektomi yaptırmış olan bir erkek için, mikroenjeksiyon prosedürü bebek sahibi olmaya yardımcı olabilir. Erkeğin testislerinden çıkarılan spermler, mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtanın içerisine yerleştirilebilir.

Tıp alanındaki uzmanların yardımcı üreme teknolojisi ve doğurganlık tedavisi üzerinde gerçekleştirdiği mucizevi atılımlar giderek artmaktadır. Mikroenjeksiyon da bu yöntemler arasında sıkça tercih edilen, güvenilir yöntemlerdendir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız