NST Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

NST Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

NST Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

nst gebeliğin kaçıncı haftasında yapılır

Non stres testi (NST), anne karnındaki bebeğin fetal kalp atış hızının kaydedilmesi ve değerlendirilmesiyle yapılan bir prosedürdür. Bazı gebeliklerde doğuma kadar yapılmasına gerek görülmezken, bazılarında ise erken dönemlerden itibaren başlayabilir. Yani, NST’nin gebeliğin kaçıncı haftasında yapılması gerektiği gebeliğin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir.

NST’nin uygulanmaya başladığı gebelik haftası, ortalama 28.hafta olarak kabul edilir. Eğer doktorunuz, fetüsün yeterli oksijen alamayacağından endişeleniyorsa ve yüksek risk içeren bir gebelik yaşanıyorsa, bu haftadan önce de yapılabilir.  Bazı durumlarda belirli bir nedenden dolayı bir kez yapılır ve doğum gerçekleşene kadar düzenli olarak yapılmaya devam eder. Normal bir gebelikte ise, doğum haftasının yaklaşmasıyla birlikte NST yapılmaya başlanır.

Önce okuyalım: NST Nedir, Ne İşe Yarar?

NST niçin yapılır?

NST, birçok sebepten ötürü gerçekleşebilir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bebeği etkileyen göbek kordonu, plasenta gibi organlarda anormallik meydana gelmesi,
  • Son zamanlarda meydana gelen bir düşme veya araba kazası yaşanması,
  • Bebeğin anne karnındaki 40 haftasını tamamlamasına rağmen doğmaması,
  • Anne adayında diyabet, tansiyon hastalığı, kardiyolojik rahatsızlar, tiroid bozuklukları gibi birtakım sağlık problemlerinin olması,
  • Bebeğin normal standartlardan daha küçük olması,
  • Üçüncü trimesterin içerisindeyken anne adayında beklenmedik bir vajinal kanamanın meydana gelmesi,
  • Gebeliğin çoğul gebelik olması,
  • Anne adayının daha önceki gebeliklerinde tekrarlayan düşük, erken doğum gibi problemlerin meydana gelmesi,
  • Bebeğin içerisinde bulunduğu amniyotik sıvının gereken daha az veya daha çok bulunması,
  • Anne adayı ve bebek arasında RH uyuşmazlığı olarak bilinen kan rahatsızlığın olması gibi durumlarda NST gerekli hale gelecektir.

NST sonuçları nasıl olmalıdır?

Normal (Reaktif) NST:

Normal ivme, taban çizgisinin üstünde 15 bpm olarak tanımlanır; 32 haftadan daha büyük bir fetüste bu durum yaklaşık olarak 15-120 saniye arasında sürer. 32 haftadan daha küçükler için, taban çizgisinin 10 bpm üstünde en az 10 saniye süreyle tanımlanması gerekmektedir. Normal bir NST sonucunda, 20 dakika içinde en az iki hareket bulunmalıdır. Eğer bebek ilk 20 dakika içerisinde hareket etmemişse, NST sonucu anormal olarak değerlendirilmeden önce test süresi 20 dakika daha uzatılır ve toplamda 40 dakika sürer.

Anormal (Aktif Olmayan) NST:

Test boyunca bebeğin 2 ivmeden daha az tepki vermesi sonucunda anormal durum oluşur. Durumu kesin olarak belirlemek için biyofiziksel bir test daha yapılması gerekebilir.

NST sonucunun anormal çıkmasında etkili olan bazı durumlar şunlardır:

  • Bebeğin uyandırılmaya çalışılmasına rağmen uykuda olması,
  • Yatıştırıcı / sakinleştirici ilaçlar alınması,
  • Anne adayının sigara kullanması,
  • Bebekte enzim eksikliği olması,
  • Fetal gelişim geriliği,
  • Bebeğin mekonyum yapması,
  • Plasentada oluşan enfeksiyonlar,
  • Amniyotik sıvının çok fazla olması.
  • Fetal anormalliklerinin bulunması.

Bebeğin kalp atışlarının 5 bpm’den daha düşük olması ve rahimdeki beklenmedik kasılmaların meydana gelmesi çoğu zaman endişe vericidir.

NST öncesinde neler yapmam gerekir?

NST yaptırmaya gitmeden önce bebeğinizin hareketli olmasını sağlamak için yapmanız gereken birtakım uygulamalar vardır. Testten kısa bir süre önce karnınızı doyurursanız bebeğiniz daha hareketli olacaktır. Ayrıca yanınızda çikolata, meyve suyu gibi tatlı bir şeyler alabilir ve bebeğiniz hareket etmiyorsa bunları tüketebilirsiniz. Birçok bebek annesi tatlı bir şeyler yediğinde belirgin şekilde hareket eder.

NST esnasında sabit bir şekilde kalmalısınız. En az 20 dakika boyunca kalkamayacağınızı hesaplayarak, testten hemen önce tuvalet ihtiyacı gibi fiziksel ihtiyaçlarınızı giderdiğiniz takdirde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

NTS Sık Sorulan Sorular

Nst iyilik halidir. Doktorunuz bebeğin iyilik halinden şüphelendiği her zaman yapabilir. Ayrıca doğum sancılarının başlayıp başlamadığını anlamak için de yapılabilir.

35. haftadan itibaren doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarla.

NTS testinin sakıncalı olduğu bir dönem yoktur. Rahatlıkla yaptırabilirsiniz.

Anneye ya da bebeğe bilinen bir zararı yoktur.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız