NST Nasıl Yapılır?

NST Nasıl Yapılır?

NST Nasıl Yapılır?

NST (Non stres test), adından da anlaşılacağı üzere hem anne hem de bebek üzerinde stres yaratmayan, mevcut tehlikesi olmayan bir uygulamadır. Hiçbir can yakıcı prosedür olmadan, bebeğin kalp atışlarının ve hareketlerinin ölçümlenmesi hedeflenir.  Özellikle ilk gebeliğini yaşayan veya daha önceki gebeliğinde NST yaptırmamış gebeler tarafından, NST nasıl yapılır sorusunun cevabı merak edilir. İçeriğimizin devamında bu sorunun yanıtını ve NST ile ilgili merak ettiğiniz diğer bilgilere ulaşabilirsiniz.

Başlamadan önce öğrenelim: NST (Non Stres Test) Nedir, Ne İşe Yarar?

NST öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Test için normalden farklı olarak yapmanız gereken bir şey yoktur. Bebeğinizin aktif olması için tok olmanız daha doğru olacaktır. Anne karnındaki bebekler, anneleri tatlı bir şeyler yediğinde daha hareketli olurlar. Bu nedenle yanınızda bir parça çikolata veya içecek bir şey getirmeniz gerekebilir. Test süresi boyunca yerinizde kalmanız gerektiği için kendi konforunuz için tuvalet ihtiyacınız yapmanız daha doğru olacaktır. Tüm gebelerin sigara içmesi çok büyük bir tehlike olsa da, tüm uyarılara rağmen sigara içmeyi tercih eden gebelerin NST’den en az 2 saat önce sigara içmemeleri gerekmektedir. Sigara, bebeğin kalp atışlarını bozduğu için sonucun yanlış çıkmasına neden olabilir.

Bu içeriğe mutlaka göz atmalısınız: Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

Peki, NST nasıl yapılır?

NST, bir sağlık kurumunda veya doktorunuzun özel muayenesinde yapılabilir. Öncelikle muayene odasında uzanmanız istenir ve testten önce tansiyonunuz ölçülür. Bebeğin daha rahat hareket etmesi için gebenin sol tarafına doğru yatması istenebilir. Kullanılan ölçüm cihazı, doğum sırasında kullanılan fetal monitörle aynı veya benzer tiptedir. Teste başlamak için, karnınızın etrafına iki adet esnek kemer yerleştirilecektir. Bu kemerler, bebeğin kalp atış hızını kaydetmek ve rahim kasılmalarını izlemek için kendilerine bağlı monitörlerden oluşmaktadır. Monitörlerin daha net bilgi alabilmesi için karın bölgesine jel sürülebilir.

Bebeğinizin her hareketini, bir düğmeye basarak testi yürüten doktor veya hemşireye bildirmeniz istenebilir. Test sonucu değerlendirilirken, bebeğinizin hareketini bildirdiğiniz anlarda kalp atışının daha yüksek olması beklenir.

Non stres testi genellikle yaklaşık yirmi dakika sürer. Ancak bebek uykudaysa ya da aktif değilse test süresi kırk dakikaya uzatılabilir. Bebek uyku halindeymiş gibi görünüyorsa, sağlık personeli onu uyandırmaya çalışabilir. Elle veya bir cihazla karnınıza müdahale edilebilir, ya da bir şeyler yiyip içmeniz gerekebilir.

NST’de kalp atışı kaç olmalı?

Testin tamamlanmasının ardından sağlık personeli tarafından karnınıza bağlanan kemerler çıkarılır ve jel temizlenir. Testin sonuçları hekiminiz tarafından değerlendirilir.

NST sonuçları şu şekilde olabilir:

  • Reaktif (Normal):

Test sürecinde fetüs 2 kez ve üzeri hareket etmişse, aynı zamanda hareket anında kalp atım hızı artmışsa test sonucu normal kabul edilir.

  • Reaktif olmayan (Anormal):

Bebek, test süresi boyunca ikiden daha az hareket etmişse veya hareket ettiğinde kalp atış hızında bir değişiklik olmazsa sonuç anormal olarak kabul edilir. Bu sonuç, başka testlere ihtiyacınız olacağı anlamına gelebilir. Reaktif olmayan bir stres testi, bebeğinizin bir problemi olduğu anlamına gelmez. Bebek uykuda olabilir veya henüz yeterli büyüklüğe gelmediği için etkisiz durumda olabilir. Eğer testten 2 saat önce sigara içilmişse, bu da test sonucunu etkileyebilir. Çünkü sigara içince bebeğinizin oksijeni azalır. Sigarayı bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa, bunu doktorunuza bildirebilir ve destek alabilirsiniz. Hamilelik, sigarayı bırakmak için en önemli sebeptir.

NST sonrasında sonuç alınır alınmaz, gebe normal yaşantısına geri dönebilir. Daha fazla test yapılması gerekmiyorsa hastanede kalınması veya beklenmesi için bir gereklilik yoktur.

İlk kez NST yaptıracaksanız, “NST nasıl yapılır, testten önce yapılması gerekenler nelerdir” gibi soruların cevaplarını öğrendiğinizde endişeleriniz de azalacaktır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız