NST Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Yapılır?

NST Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Yapılır?

NST Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Yapılır?

nst ne kadar sürer

Özel tıbbi bakıma ihtiyaç duyan annelere ve bebeklere, non stres test (NST) gerektirebilir. NST; basit ve ağrısız bir prosedürdür. Bebeğin kalp atışlarını izleme ve değerlendirme imkanı veren bir uygulamadır. Detaya https://www.havvaagargun.com/nst-non-stres-test/ bu içerikten de bakabilirsiniz.

NST ne kadar sürer?

Bir monitör aracılığıyla hareket eden bebeğin kalp atışı dinler ve kaydedilir. Bu işlemlerin tamamı 20 dakika sürer ve tekrarlanması halinde 40 dakika sürebilir.

NST, tüm gebelere uygulanabilen tedbir amaçlı bir işlemdir. Fakat bazı durumlarda yapılması zorunlu hale gelebilir. Bu durumları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Gebelikten önce veya gebelik esnasında diyabet problemi olan kadınların hamilelikleri riskli olabilir. Hem anneyi hem de bebeği tehlike altına sokabilir. Diyabet problemi olan gebelerin düzenli aralıklarla NST yaptırması gerekir.
  • 35 yaşından daha büyük olan kadınların gebelikleri, diğer gebelere göre daha risklidir ve gebelik süreci yakın takip gerektirir. NST ile bebeğin kalp atışları gözlemlenerek herhangi bir soruna karşı önlem alınabilir.
  • Yüksek tansiyon, gebeliği etkileyen önemli bir faktördür. En ciddi sonuçlarından biri de gebelik zehirlenmesidir. Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) yaşandığı takdirde erken doğum riski vardır. Bu nedenle bebeğin kalp atışları izlenmelidir.
  • Anne karnında gelişim geriliği yaşayan bebekler, erken doğum veya diğer olası risklere karşı savunmasızdır. Kalp atışları ve hareketleri izlenerek bu risklere karşı önlemler alınmalıdır.
  • Bebeğin anne karnındaki hareketleri, onun sağlıklı ve canlı olduğunun göstergesidir. Gün içerisinde belirli sayıdan daha az hareket eden bebeklerin sağlık durumunun anlaşılabilmesi için NST gerekebilir.
  • Normal bir gebeliğin 40.haftaya kadar doğumla sonlanması beklenir. 40.haftadan sonraki bebekler postmatüre olarak adlandırılır. Bebeğin kalp atışları ve hareketleri düzenli olarak izlenerek doğum gerekliliği hakkında bilgi almak için NST yapılır.
  • Çoğul gebelikler, tek gebeliklere göre daha komplikasyonludur. Düzenli olarak takip edilmesi ve izlenmesi gerekebilir. NST de bu takiplerden biridir.
  • Bebeğin içerisinde bulunduğu amniyotik sıvının normalden az ya da fazla olması durumunda hareketlerin seyrinin takip altında olması gerektiği için NST yapılmalıdır.
  • Daha önce yapılan prenatal testlerin sonucunda riskli bir durum görüldüyse, bebeğin daha yakından takip edilmesi için NST gerekebilir.

Bu içeriğimizi okudunuz mu: Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

nst ne zaman yapılır

Nst nasıl yapılır?

Testten önce annenin karnının tok olması önerilir. Çünkü genellikle yemekten sonra bebekler daha fazla hareketli olurlar. NST’de amaç, bebeğin hareket etmesidir. Gebelerin sık idrara çıkma problemleri olması nedeniyle teste başlanmadan önce tuvalet ihtiyaçlarını giderilmeleri kendilerini daha rahat hissettirecektir. Test için tercihen sol tarafa doğru yatılması istenilebilir. İki fetal monitör parçası karına yerleştirilir ve elastik kemerlerle tutturulur. Bir parça bebeğin kalp atışını ve hareketini kaydederken, diğeri de rahimdeki kasılmaları kaydeder.

Test esnasında bebeğin hareketine ve kalp atış hızına bakılır. Bebek hareket ettikçe, kalp atış hızını artar ve NST reaktif olur. Bu durum, 20 dakika içinde en az iki kez olmalıdır. Bebek sessiz ve hareket etmiyorsa uyarmak için dışardan müdahale edilebilir veya annenin çikolata gibi tatlı bir şey yemesi istenir.

Bebek hareket ederken kalp atış hızı artmazsa veya bebek test esnasında hareket etmezse NST etkisiz kabul edilir. Bu durum, bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez.  Sadece NST’den yeterli bilgi alınamadığı anlamına gelir ve gerekli görülürse test tekrarlanabilir.

Detaylarıyla anlattık: NST Nasıl Yapılır?

NST ne zaman yapılır?

Genellikle gebeliğin 28.haftasından itibaren NST takibi başlayabilir. NST, çoğunlukla haftada bir veya iki kez yapılır. Hangi aralıklarla yapılacağı, gebeliğin ve bebeğin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Hekiminizin önerdiği tarihlerde randevu alınmalı ve NST testi yaptırılmalıdır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız