Yumurta Toplama İşlemi Nedir, Ne Kadar Sürer?

Yumurta Toplama İşlemi Nedir, Ne Kadar Sürer?

Yumurta Toplama İşlemi Nedir, Ne Kadar Sürer?

yumurta toplama işlemi ne kadar sürer

Tüp bebek döngüsü, birçok aşamadan oluşan yardımcı üreme tekniklerinden biridir. Yumurta toplama işlemi de bu aşamalar arasındadır. Öncelikle yumurtaların belirli bir olgunluk durumuna erişebilmesi için birtakım hazırlıklar yapılır ve ilaçlar kullanılır. Bu süre içerisinde yumurtalıkların durumu düzenli aralıklarla kontrol altında tutulmalıdır.

Yumurta toplama işleminin amacı, olgunlaşan yumurtaların cerrahi işlem ile birlikte vücuttan alınarak embriyo oluşumuna yardımcı olmaktır. Yumurtalar alındıktan sonra erkekten de sperm hücreleri toplanır ve döllenmesi için bir araya getirilir.

İçeriğimizde yumurta toplama işlemi ile ilgili en çok merak edilen “yumurta toplama işlemi ne kadar sürer, ağrı olur mu, sonrasında neler yapılmalıdır” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi ne zaman yapılır?

Yumurta toplama işlemi, bir tüp bebek döngüsünün ikinci aşamasından önce gerçekleştirilir. Tüp bebek işleminin başarıya ulaşıp ulaşmayacağını gösteren önemli bir aşamadır. Bu işlem, yumurtalık uyarımı başarılı olduğunda yapılır. Genellikle HCG hormonunun uygulanmasından itibaren 36 saat sonra başlanır.

Öğrenelim: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Yumurta toplama sonrası ağrı olur mu?

Yumurta toplama işlemi esnasında hastaya anestezi uygulanmaktadır. Böylece hiçbir acı veya ağrı hissi oluşmamaktadır. Anestezinin etkisi geçmeye başladığında vajinal bölgede bir süre ağrı ve kramp hissedilmesi normal bir durumdur. Ancak doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar alınarak bu süreç kolay atlatılabilmektedir. Yumurta toplama işlemi geçiren bir kadının yalnızca bir gün dinlenmesi yeterlidir. Ertesi gün, günlük yaşantısına geri dönebilir.

Ağrı, kramp, karında şişkinlik ve diğer başka şikayetlerin 1 haftadan daha uzun süreyle ağır şiddette görülmesi durumunda doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Peki, yumurta toplama işlemi ne kadar sürer?

Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak 15 ile 30 dakika arasında süren bir cerrahi işlemdir. İşlemin süresi çıkarılan folikül sayısıyla doğru orantılı olarak değişebilmektedir. Cerrahi işlem olarak adlandırılsa da herhangi bir kesi veya dikiş yapılmamaktadır.

Yumurta toplama öncesinde hastanın aç karnına orada bulunması gerekir. İşlem öncesinde anestezi uygulanır ve anestezi etkisi gösterdiğinde başlanabilir. Ultrason yardımıyla tanımlanan yumurtalıklarda oluşan foliküller görüldükten sonra, ucunda iğne bulunan küçük bir tüp vajinal duvardan içeri sokulur. Yumurtalar birer birer tüp içerisine çekilerek burada toplanır. Tüm yumurta hücreleri değerlendirilme yapılması amacıyla embriyologlara yönlendirilir. Yumurta alma işlemi tamamlandıktan ve iğne çıkarıldıktan sonra vajinal duvar ve yumurtalıkların durumu incelenir. Bu bölgelerde oluşan hafif kanama durdurulduktan sonra işlem tamamlanır.

Yumurta toplama işleminden sonra yapılması gerekenler nelerdir?

Yumurta alımından sonra iyileşme genellikle oldukça hızlıdır. Birçok kadın, işlemden sonraki birkaç saat içerisinde normale döner. Bazı ağrı ve kramp şikayetleri yaşansa da, bu şikayetler bir regl döngüsü esnasında olan ağrılar kadardır.

İşlem sonrasında tüp bebek döngüsünün başarılı olması için yapılması gereken hazırlıklar şunlardır:

  •  Kendinizi tamamen iyileşmiş hissedene kadar dinlenin.
  • Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar dışında bir ağrı kesici ilaç almayın.
  • Sizi zorlayacak hareketlerden, ağır egzersizlerden kaçının.
  • Kafein alımınızı da mümkün olduğu kadar sınırlayın.
  • Lekelenme durumuna karşı yalnızca hijyenik ped kullanın, tampondan kaçının.
  • Su dolu bir küvet içerisinde değil, ayakta yıkanmaya dikkat edin.
  • Doktorunuz onay verene kadar cinsel ilişkiden uzak durun.
  • Vajina bölgesinde kimyasal içerikli kremler kullanmayın.

Tüp bebek tedavisine başlayan her kadın bu süreçte neler yaşayacağını bilmek ister. Yumurta toplama işlemi ne kadar sürer diye merak eden kadınlara, bu işlemin 15-30 dakika kadar kısa bir süre içerisinde tamamlandığını söylemek mümkündür.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız