Koterizasyon Nasıl Yapılır?

Koterizasyon Nasıl Yapılır?

Koterizasyon Nasıl Yapılır?

Koterizasyon işleminde, elektrik nedeniyle oluşan ısı kullanılarak genital siğillerin çıkarılması, rahim ağzı yaralarının yok edilmesi amaçlanır. Buna aynı zamanda koter işlemi de denir.

Elektrokoter uygulaması lezyonları yakmak, kurutmak ve yok etmek için kullanılır. Hasar görmüş veya ölü halde bulunan dokuyu yok etmek için, yüksek frekanslı elektrik akımından yararlanılır. İğne benzeri bir alet veya prob, genellikle düşük voltajlı bir elektrik akımı ile ısıtılır. Sıcak uç, dokuyu veya istenmeyen hücreleri yakmak için kullanılır. İçeriğimizde “koterizasyon nasıl yapılır, koterizasyon sonrası kanama olur mu, koter tedavisi fiyatları” gibi birçok bilgiyi bulabilirsiniz.

Başlamadan önce bu içeriği okumalısınız: Koterizasyon (Yakma Tedavisi) Nedir?

Koterizasyon nasıl yapılır?

Koterizasyon az sayıdaki penis, vulva veya anüs çevresinde siğilleri kaldırmak için kullanılabilecek çok etkili bir yöntemdir. Tedavi, ağrılı olduğu için hastaya enjeksiyon yapılarak lokal anestezi verilir. Çıkarılacak siğil sayısına, yerine ve boyutlarına bağlı olarak genel anestezi de kullanılabilir.

Koterizasyon uygulamasının aşamaları şu şekilde gerçekleşir:

  • İşlem öncesinde hastaneniz sizden bir onay formu imzalamanızı isteyebilir. Onay formu; doktorunuzun size belirli testler, işlemler yapma izni veren yasal bir kâğıttır. Doktorunuz, siz formu imzalamadan önce tedavinin riskleri ve yararları hakkında size detaylı olarak bilgi vermelidir.
  • Koterizasyon işleminin uygulanacağı bölge temizlenir ve steril hale getirilir.
  • Belirlenen anestezi yöntemi uygulanır. Eğer daha önceden anestezi ilaçlarına karşı alerji durumunuz oluştuysa, bunu daha doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Koterizasyon yapılacak hasta şayet genel anesteziyle uyutulmuyorsa, işlemin ameliyathanede yapılmasına gerek yoktur. Doktorun muayenehanesinde kolaylıkla uygulanabilir.
  • Eğer rahim ağzı yarası nedeniyle bu tedavi uygulanıyorsa, rahim ağzını daha net görüntülemek için vajinaya bir spekulum yerleştirilir.
  • Siğilin veya yaranın üzerine ince, iğne benzeri sıcak uca sahip bir alet konulur. İstenmeyen hücreler, onları yakan ısı ile yok edilir. Eğer şüpheli bir oluşum varsa, çıkarıldıktan sonra incelenmesi için patoloji laboratuvarına gönderilir.
  • Tedavinin süresi, uygulanan işleme göre değişkenlik gösterir. Rahim ağzı yaralarının tedavisi 5-10 dakika, siğillerin yok edilmesi ise birkaç dakikada gerçekleşir. Ne kadar çok siğil varsa, tedavinin süresi de uzayacaktır. İşlem bittikten sonra bölge, bir bandajla örtülür.

Koterizasyon sonrası iyileşme nasıl olur?

Koterizasyon işlemi bittikten sonra ve lokal anestezinin etkisinin geçmesiyle birlikte, hasta normal yaşamına geri dönebilir. Uygulama yapılan bölgenin kuru ve temiz tutulması çok önemlidir. Eğer bandaj kullanıyorsanız, bandajınızı belirli aralıklarla değiştirmeniz gerekir. Koterizasyon yapılan yerin üzerinde kısa süreliğine bir kabuk oluşması ve kabuğun dökülmesiyle birlikte iz kalması doğaldır. Genital siğiller, işlemden birkaç gün sonra iyileşir. Rahim ağzı yarası tedavisinde ise bu süre birkaç haftayı bulabilir.

Koterizasyon sonrası kanama olur mu?

İşlem sonrası bazı kişilerde ufak kanamaların görülmesi doğaldır. Çok sık karşılaşılmasa da ilk 24 saatten sonra kan akışı devam ediyorsa, temiz bir bez alıp bölgeye 10 dakika boyunca hafif baskı uygulayabilirsiniz. Kanama durmazsa bunu 10 dakika daha tekrarlayabilirsiniz. Eğer tüm bunlara rağmen kanama devam ediyorsa tıbbi yardım almanız gereklidir.

Rahim ağzı yarası tedavisinden sonra tamamen iyileşene kadar akıntı görülmesi normaldir. Eğer çok fazla akıntı veya kanamayla karşılaştıysanız yine bir uzmana danışmalısınız.

Koterizasyon sonrası cinsel ilişki olabilir mi?

Genital siğil nedeniyle koterizasyon işlemi yaptırıldıysa, siğillerin yeri tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Birkaç hafta süre içinde yeniden cinsel olarak aktif olunabilir. Ancak rahim ağzı yarası tedavisinde ortalama 1 ay süre boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir.

Siğillerin yakılması, genital siğillere neden olan virüsü vücuttan uzaklaştırmaz.

Koterizasyon nasıl yapılır ve diğer tüm bilgileri, işlem yapılmadan önce doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Her sağlık kurumunun farklı prosedürleri bulunduğu için, işlemin uygulanmasında küçük de olsa değişiklikler yapılabilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız